Mateřská školka • Moravské Budějovice

Soutěžní návrh na rekonstrukci a dostavbu MŠ v Moravských Budějovicích
2024 – soutěžní návrh

tým: Miroslava Zadražilová, Jakub Czapek, Karolina Wojtek, Martin Jetelina, David Dubáň, Bára Čekalová

investor: Město Moravské Budějovice
vizualizace: Janoušek & Havlíček visualizations

Zadáním soutěže bylo uspořádat areál tak, aby zde mohly plnohodnotně fungovat 3 třídy mateřské školy. Náš návrh vycházel ze snahy zachovat stávající budovu, která má své kouzlo. Měřítko stavby odpovídalo její funkci, avšak provozně a dispozičně bylo nevyhovující, navíc zde v současnosti byly jen dvě třídy.

Koncept se snažil podpořit hodnoty existujících objemů, tedy tvarosloví a vztahy k celému areálu, ale zároveň praktičtěji uspořádat vnitřní prostory tak, aby měla každá skupina dětí své vlastní křídlo s veškerým zázemím. Z tohoto důvodu byla dostavěna nová třída ve východní části zahrady. Další dvě třídy byly pak umístěny v podobně velkých objemech pod stávajícími valbovými střechami, čímž vznikly tři „domečky – třídy“. Tyto třídy byly propojeny spojovacím krčkem s ostatními přidruženými provozy, jako byly šatny, ředitelna, kuchyně, prádelna a další.

Do areálu vedou dva vstupy: hlavní z jihu pro děti a rodiče, a zásobovací ze severu pro kuchyni a zaměstnance MŠ. Za zádveřím, ze kterého je přístupná kancelář vedení, využívaná i pro školního psychologa a logopedii, se otevírá společný prostor, široká chodba propojená s venkovním atriem. Atrium je srdcem školky, sloužit může jako malé náměstíčko, pro různá setkání a besedy. Dá se odtud vyběhnout i přímo do zahrady, která dětem nabízí mnoho aktivit: každá třída má vlastní terasu, venkovní učebnu pod stromy, pískoviště, zeleninové záhonky, ohniště a rozmístěné herní prvky a průlezky.