Městská obrazárna • Litomyšl

Výstavní porstory Městské obrazárny na Litomyšlském zámku
2024

architekti: Mirka Zadražilová, Karolina Wojtek, Kuba Czapek
investor: Město Litomyšl

Výstavní prostory městské obrazárny byly bleskovým projektem, který jsme začali skicovat v březnu 2024, a vernisáž výstavy měla proběhnout začátkem června téhož roku (a taky že proběhla). Šibeniční termín nás ale neodradil a my se do práce pustili s vervou… a stejně tak i spousta šikovných řemeslníků se slabostí pro Litomyšl.

Krásné prostory se nacházejí v posledním podlaží UNESCOvého zámku, což s sebou nese velmi přísná pravidla ochrany památky. Úkolem tedy bylo vestavět do těchto prostor novou konstrukci, na kterou bude možné bezpečně věšet obrazy, grafiky a fotografie. Paneláž má ještě druhou funkci – stíní přímý sluneční svit, aby bylo možné světlo regulovat na míru vystaveným dílům.

Ve svém návrhu jsme se rozhodli využít vstupní místnost celkově pro pokladnu a zázemí galerie. Stěny zde zdobí bohatá fresková výmalba, a tak by ani nebylo vhodné je zakrývat jakýmikoliv objekty. Z toho důvodu jsme se také snažili navrhnout nízké a tvarově jednoduché nábytky, které by rokokovým esíčkům na stěnách moc nekonkurovaly. Šatní skřínky jsou netradičně řešeny jako čalouněná lavice s výsuvnými uzamykatelnými šuplíky.

V první místnosti výstavy je v současné době velkoformátové dílo výtvarníka Daniela Pešty, Ecce Homo, kterému je vše uzpůsobeno. V druhé místnosti jsme chtěli zachovat možnost výhledu do krásných zámeckých zahrad, proto je odclonění okna vytvořeno půlkruhovým panelem s lavičkou, kde se můžete tak trochu schovat a kochat se pohledem. Poslední místnost objímá široký oblouk závěrečného panelu. Ten opět odděluje tmavší, galerijní část od světlejší půlky, kde se budou pořádat vzdělávací workshopy pro školáky. V křivce je schované úzké schodiště, po němž je možné vystoupat nahoru a zažít výstavu z jiné perspektivy.