Koncepce obnovy prostranství • Mikulov

2024 – Koncepce obnovy veřejných prostranství v Mikulově
investor: Město Mikulov

Zpracování koncepce obnovy veřejných prostranství pro nás bylo zajímavou výzvou, protože jsme dosud nepracovali na tak rozsáhlém území. Toto území zahrnuje různé typy urbanistických struktur – od historického centra se zámkem ve středu, přes kompaktní městskou zástavbu, vesnické řadovky až po výrobní areály.

Začali jsme terénním průzkumem města, kdy jsme vytiskli mapu města v měřítku 1:1000 (na asi sedmdesáti arších papíru), vybavili se tužkami, fixami a fotoaparátem a procházeli jsme ulici po ulici, náměstí, parky, průchody. Zaznamenávali jsme vše důležité pro analýzu stavu veřejného prostoru: kompoziční osy, významná průčelí, proluky, technický stav povrchů a mobiliáře a další. Prozkoumali jsme i historický vývoj Mikulova a majetkové poměry.

Všechna prostranství jsme následně roztřídili a vytvořili 300 karet lokalit a několik celkových map města, kde jsou místa hodnocena podle charakteru či typu prostranství, podle charakteru okolní zástavby, podle významu, kvality prostoru a technického stavu povrchů a mobiliáře.

Nejdůležitějším výstupem je mapa, která shrnuje doporučení k obnově jednotlivých náměstí a ulic. Je zde vyobrazena míra naléhavosti (co by se mělo udělat co nejdříve a co může ještě počkat) a navrhli jsme i nástroje (od taktického urbanismu, rychlých zásahů, jednoduché rekonstrukce povrchů po architektonickou nebo krajinářskou soutěž).

Tento dokument bude pro město významným strategickým nástrojem, který jasně určuje, na čem je nyní v Mikulově potřeba intenzivně pracovat.