Výlet do Barcelony

Minulý týden jsme se vydali na vzdělávací výlet do hlavního města Katalánska. K naší skupině Mausáků (v plném počtu, tedy 9 kusů) se přidaly architektky z krajinářského studia Evy Wagnerové – Eva a tři Terky.

Zajímaly nás především veřejná prostranství a moderní i historické parky, protože právě tomuto tématu se nejvíce věnujeme a většinou ve spolupráci právě s Evou. Z urbanistického zájmu jsme navštívili typické Barcelonské superbloky, nevynechali jsme ani architektonické skvosty jako knihovnu v bývalém vodojemu (Diposit de les Aigues Library) a Gaudího stavby i park Güell.

Každý z nás si odvezl nějaké „nej“, na čem jsme se ale shodli, byl dojem z platany hustě osázených ulic v celém městě (ano, i v historickém, jistě památkově chráněném, centru Barri Gòtic se sází stromy, kam se jen vlezou) a omezení automobilové dopravy. Ne, že by auta v ulicích chyběla, ale není jim vymezená většinová plocha, jak jsme na to zvyklí z našich měst. Osvěžující bylo i množství dětských hřišť (opět i v středověkém starém městě) a odpočinkových zákoutí s kvalitním městským mobiliářem – jednoduše řečeno, v Barceloně se opravdu dá skvěle žít v ulicích města.

Třeba to jednou budeme říkat i o Brně 🙂

Publikováno
V rubrikách blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *